Friday, 13 January 2012

Bonda itu Ayahanda.


Assalamualaikum w.b.t and a very good morning/afternoon/evening/night to all readers and viewers. Nice to see me write again huh ? Hahah. After a few hours of brainstorming, finding an idea. It's never been easy. :D

Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya: "Redha Allah bergantung kepada redha nya ibu bapa, dan murka Allah bergantung kepada murkanya kedua-dua ibu bapa." - Hadis Riwayat al-Hakim.

Pertaining the above hadith, it depicts how huge the bless of the parents in our live. Emphasis, REDHA ALLAH itu REDHA IBU BAPA ! Ini sangat simple lah untuk faham kan ? Kalau tak faham jugak memang tak dapek den nak nolong eh doh. Hahah. Taat dan berbuat baiklah terhadap mak dan ayah korg. Itu satu tuntutan Allah s.w.t. DERHAKA KEPADA IBU BAPA means DERHAKA TERHADAP ALLAH. Bear in mind. Tipulah kalau tak pernah derhaka kan. Hahah. Cakap "Ahhhh." pun dah kira derhaka dah tu. Banyak2 minta maaf ya. *maaf kan saya mak and ayah !*

My mom ! My mom ! My mom ! Isn't she beautiful ? Hahah.
Sabda Rasulullah s.a.w : "Tiga jenis doa mustajab yang tidak diragukan keajaibannya adalah doa orang tua untuk anaknya, doa orang musafir dan doa orang yang dizalimi." - Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim. 

In brief, banyak2 lah mohon kat parents kita untuk doakan kita. InsyaAllah, kalau diberi kemudahan maka berkat lah doa diorang. And kita jangan pulak lupa nak doakan tuk parents kita. Hahah. Tak adil lah kalau diorang doakan kita, kita lupakan diorang. *mak and ayah doakan saya dapat pergi Australia ye !*

"Janganlah kamu menyembah selain Allah dan berbuat baiklah kepada ibu dan bapamu." - Al-Baqarah : 83

Baiklah, hamba rasa enough for this entry. Malas sebenar nya nak tulis panjang2. Hahah. Apa2 pun sayangi lah ibubapa kita. Hargai selagi mereka masih depan mata. Jangan lupa doakan mereka yg telah pergi, doa anak soleh tu bekalan mereka di alam sana. *mak and ayah hamba caring and loving. kau ada ?* Hahah. Ok, what goes around comes around, kita buat baik dengan mak ayah kita, nanti anak2 kita buat baik dengan kita pulak. *tak sabar nak ada anak. hahahahah* Opps.


Thanks. Kbai. Peace yo !

leg note : tersentuh baca cerita wardina kena rompak. respect dengan suami dia. :)

Thursday, 5 January 2012

Dia : Najwa [versi lelaki]


Assalamualaikum w.b.t and a very nice greet to all of you. 

Yeah. First class today. Everything runs smoothly, walaupun ada jugak tersengguk-sengguk dalam kelas. Gara-gara menonton saat2 tumbang nya MENYU di tangan Kota Bharu. Hahahahahahhahahah. *gelak nakal, jahat, malu, segan.*

Apa pon tak boleh. Suan le ! *mandarin phrase means Let it be ! or Biar lah !*

Ok. Let gets to business.

Sekarang ni fenomena bintang2 YouTube ni makin berleluasa. Hahah.
Ada penyanyi cover tahap nokharam. Ada bapuk joget2. Ada vlogger2 annoying. Buat parody bangang2. Memang melambak kan ?
*tiada kena mengena dengan yg bernafas atau dalam kain kafan*

Tapi satu, gua respect ada satu adik ni. Pehh ! Hamba cari dalam YouTube tak jumpa. Tapi gladly hamba jumpa dari post2 kawan2 hamba. Konon nak jadi Najwa Latiff lettew. 


video


Enjoy ? Hahah. Ok, tiada niat nak memalukan. Tapi sejujurnya, adik ada bakat. Boleh diasah lagi. Perlu sedikit masa. Tapi keBERANIan adik buat video ni memang abang salute spring baik punya. Hahah.

Anda perasan. 

1. Introduction bahasa omputih. Class gitu. Speaking habis dik. Oppps, ada viewer dari UK.
2. Nyanyi dalam kereta. Yeah, kedap bunyi. Taknak ada echo. Takut menjejaskan kualiti sound.
*both ni dah ala2 Najwa gitu. just tak main gitar je.*

Ok. That's all. Got two essays need to be done. 
Sekali lagi, ingin ditegaskan, hamba sangat SALUTE adik ni.

leg note : Hamba do not own any right on this video. God bless. :)

Tuesday, 3 January 2012

Baru, baru jugak. cc : jangan jadi barua.


Assalamualaikum and a very good day for all readers.
Yeah, it has been a quite "empty" blog lately. Sorry for that. :)

Not to mention, Happy New Year for all of you. If it's not too late. Hahah.
2010. Would you survive until 2013 ? Only God knows. :)

And my new chapter of my life had begun. Australian Matriculation, for those who's dreaming to pursue his study in Aussie. Good luck to me. Hahah.

Di mana hamba ? Di mana ?
"Stop posting your old time picture, bro !"
Hahah. Relax just reminiscing old memories. As I'm 19 now. Old enough to have a kid right.

 " There's a photoshop. There's autotune. There's plastic surgery. Too bad there's nothing for your ugly personality. "

Being yourself is much more precious then trying to be others. People love with who you are, not who you wanna be. Faking yourself doesn't make you look sexier ! Hahah.

Wait. You're going very far astray boy. All the mere words above have nothing to relate to the post title. Hahahahahhahahahah.


" Cukup lah azam yang baru. Kau tak payah sibuk nak jadi barua. " - friend of mine.


Last, Happy New Year. 
Live your life as there's no tomorrow.

Peace yo !

leg note : Hamba belum pernah tengok Ombak Rindu. Tapi karaoke lagu dia selalu. Hahah. LAME !