Friday, 13 January 2012

Bonda itu Ayahanda.


Assalamualaikum w.b.t and a very good morning/afternoon/evening/night to all readers and viewers. Nice to see me write again huh ? Hahah. After a few hours of brainstorming, finding an idea. It's never been easy. :D

Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya: "Redha Allah bergantung kepada redha nya ibu bapa, dan murka Allah bergantung kepada murkanya kedua-dua ibu bapa." - Hadis Riwayat al-Hakim.

Pertaining the above hadith, it depicts how huge the bless of the parents in our live. Emphasis, REDHA ALLAH itu REDHA IBU BAPA ! Ini sangat simple lah untuk faham kan ? Kalau tak faham jugak memang tak dapek den nak nolong eh doh. Hahah. Taat dan berbuat baiklah terhadap mak dan ayah korg. Itu satu tuntutan Allah s.w.t. DERHAKA KEPADA IBU BAPA means DERHAKA TERHADAP ALLAH. Bear in mind. Tipulah kalau tak pernah derhaka kan. Hahah. Cakap "Ahhhh." pun dah kira derhaka dah tu. Banyak2 minta maaf ya. *maaf kan saya mak and ayah !*

My mom ! My mom ! My mom ! Isn't she beautiful ? Hahah.
Sabda Rasulullah s.a.w : "Tiga jenis doa mustajab yang tidak diragukan keajaibannya adalah doa orang tua untuk anaknya, doa orang musafir dan doa orang yang dizalimi." - Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim. 

In brief, banyak2 lah mohon kat parents kita untuk doakan kita. InsyaAllah, kalau diberi kemudahan maka berkat lah doa diorang. And kita jangan pulak lupa nak doakan tuk parents kita. Hahah. Tak adil lah kalau diorang doakan kita, kita lupakan diorang. *mak and ayah doakan saya dapat pergi Australia ye !*

"Janganlah kamu menyembah selain Allah dan berbuat baiklah kepada ibu dan bapamu." - Al-Baqarah : 83

Baiklah, hamba rasa enough for this entry. Malas sebenar nya nak tulis panjang2. Hahah. Apa2 pun sayangi lah ibubapa kita. Hargai selagi mereka masih depan mata. Jangan lupa doakan mereka yg telah pergi, doa anak soleh tu bekalan mereka di alam sana. *mak and ayah hamba caring and loving. kau ada ?* Hahah. Ok, what goes around comes around, kita buat baik dengan mak ayah kita, nanti anak2 kita buat baik dengan kita pulak. *tak sabar nak ada anak. hahahahah* Opps.


Thanks. Kbai. Peace yo !

leg note : tersentuh baca cerita wardina kena rompak. respect dengan suami dia. :)

1 comment:

  1. sayangilah ibu bapa anda..

    MALU WEH! MANALA NAK SOROK MUKA JANTAN AKU NIH!
    http://pulsowanie.blogspot.com/2012/01/status-aku-takder-sorang-pun-like.html

    ReplyDelete