Thursday, 29 September 2011

Ujian Kebijaksanaan

Salam Perpaduan, Salam Kasih, Salam Sayang :)

Hamba adakan satu set soalan standard A-Level ni untuk pembaca2 yang hamba kasihi sekalian. 
*AYAT BODEK LAH*

Amaran Kepada Calon.

  1. Soalan Ini Terdiri Dari Satu Bahagian. 
  2. Di Mana Anda Harus Menjawab Kesemua Soalan Yang Diberikan. 
  3. Masa Untuk Menjawab Adalah Infiniti. 
  4. Di Akhir Set Soalan Akan Diberikan Cadangan Jawapan, Jadi Diharapkan Anda Tidak Melihat Cadangan Jawapan Sebelum Menjawab. 
  5. Semua Diagram Yang Diberikan Tidak Mengikut Saiz Asal Melainkan Diberitahu.


Seksyen 1

Rajah 123
SITUASI : Anda ditugaskan untuk menjaga haluan kereta api laju dari arah Sydney ke Queensland (A) dan Perth (B). 5 minit sebelum KeretaApiLaju itu sampai anda terlihat ada 5 orang kanak-kanak sedang bermain di landasan kereta api, 1 di kawasan A dan selebihnya di kawasan B. Untuk menukar arah laluan hanya perlu menekan satu butang dan mengambil masa 3 minit. 
*Anggap kanak-kanak itu tidak mahu berganjak

SOALAN : Adakah anda patut kekalkan laluan ke arah B atau menukar ke arah A di mana jumlah kehilangan nyawa lebih sedikit ? Bagi sebab untuk setiap pilihan.

Suggested Answer

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/

Kekalkan di laluan B.
*Maaf tak cukup ruang untuk terangkan suggested answer*
Post berikut nya hamba akan terangkan kenapa jawapan Laluan B.

Renung-renungkan.
Peace yo :)

Wednesday, 28 September 2011

Hamba terkena Infection !

Salam Satu Malaysia everyone !

Few days ago, hamba felt that something had infected me. 
But hamba don't know what. 
Until hamba put the finger on a video. 

| watch this |


Started from that day, hamba can't stop listening to this song. Hahah.

Quite nice song with great teens' voices :)

For sure, hamba will sing this to my loved one. Hahah.
*macamlah ada awek*

From the left :  Harry Styles, Zayn Malik, Niall Horan, Louis Tomlinson, Liam Payne

Tak kenal maka tak cinta ! Hahah.
*hamba bukan gay*

HARRY STYLES
Harry Edward Styles
1 February 1994 / Chesire, England

ZAYN MALIK
12 January 1993 / Bradforg, England
Muslims
Mixed Pakistani (father) and English (mother)

NIALL HORAN
13 September 1993 / Westmeath, Ireland

LOUIS TOMLINSON
24 December 1991 / South Yorkshire, England

LIAM PAYNE
29 August 1993 / Wolverhampton, England

all of them make one
|
\/
| ONE DIRECTION |

And now hamba is one of the people on the earth who's infected by
1D Infection :)

Monday, 26 September 2011

kisah tidak berjudul/part 5


Malam itu aku tidak mampu lelapkan mata. Akalku bagai kan menolak logiknya pemergian Lily. Persis dunia ini sudah berakhir bagiku.
Air mataku mengalir lagi. Hati lelaki apakah ini ?
 “05.54 pagi.” Aku masih mengenangkannya.
 Aku terdengar sayup-sayup azan Subuh berkumandang. Entah kenapa hatiku ini tersentuh. Air mataku berlinangan. Ternyata hatiku semakin tenang mendengar laungan keramat itu. Diriku bagai diajak untuk sama-sama menyahut seruan itu. Jarang-jarang aku mendirikan sembahyang. Mungkin ini penyelesaian di atas segala apa yang terjadi.
Badanku lemah bangkit dan terus melangkah ke tandas. Perlahan aku memutar kepala paip sambil mataku merenung setiap titisan air yang tidak putus-putus. Tanganku menadah untuk mengambil wuduk. Dingin air itu memang begitu menyegarkanku.
 Aku menghampar sejadah di tengah-tengah bilikku. Perlahan-lahan tanganku mengangkat takbir lantas menyudahkan sembahyang Subuh dua rakaat. Ternyata hatiku terusik tiap kali aku membaca baris-baris kalimah Allah. Aku tak mampu membendung air mataku lagi. Ia terus menitis.
 “Zach, syukurlah. Ternyata dugaan ini membawa kau dekat dengan Tuhan,”ucap Jay dalam seakan jelas dan tidak saja.
Aku berasa lebih tenang pada pagi itu. Walaupun begitu bayangan Lily masih menghantui. Aku agak malas untuk menghadiri kuliah kerana aku tahu aku takkan mampu menumpukan perhatian pada pelajaran hari ini.
 Riiiiiiiinnggg!Telefonku berdering.
 “Zack, kenapa kau tak datang kuliah? Minah Salleh tu dah macam orang gila marahkan kau. Dahlah hari ini kau kena hantar assignment . Kau lupa?” aku dengar suara Jay melalui pembesar suara telefonku.
 Baru aku teringat. Aku tiada pilihan. Aku memandu perlahan sampai ke kampus. Begegas aku menghantar tugasan itu. Takut-takut Si MC itu perasan aku hantar lewat.
 Sebelum sempat aku melangkah masuk ke dalam keretaku, kedengaran satu suara menjerit menyapaku.
 “Zack, kau nak pergi mana tu? Kate nak jumpa kau di taman. Katanya ada benda dia nak tunjuk,”tutur Jay tergesa-gesa.
 “Hai Zack.  I’m Kate. Sebenarnya saya nak tunjukkan ini pada awak. Ini Lily punya. Tengoklah,” Kate bersuara sebaik saja aku sampai di taman.
 Buku nota merah jambu Kate hulurkan padaku. Tapi kenapa?
 Aku menyelak satu persatu helaian buku nota itu. Ini milik Lily. Sekali lagi air mata lelaki ini gugur lagi.
 “Apakah ini.....” aku terkedu.


p/s : After almost a month hamba tak continue novel yg tergantung dulu. Sorry. Actually dah banyak siap just perlu last editting. Tunggu sambungan PART 6 ye !

Selamat Jalan :')

Salam Sejahtera dan Salam 1Malaysia 
<mood : sedih>

| Tribute to Sarah Abdullah yg nak tinggalkan hamba ke Mesir. |

Yg RENDAH dari hamba tu Sarah ! RENDAH belah kiri, yg kanan tu MIRA :)

AllahmaiGod! Melting :)
SarahAbdullahSarahAbdullahSarahAbdullah
SarahAbdullahSarahAbdullahSarahAbdullah
SarahAbdullahSarahAbdullahSarahAbdullah
SarahAbdullahSarahAbdullahSarahAbdullah
SarahAbdullahSarahAbdullahSarahAbdullah
SarahAbdullahSarahAbdullahSarahAbdullah
SarahAbdullahSarahAbdullahSarahAbdullah
SarahAbdullahSarahAbdullahSarahAbdullah
SarahAbdullahSarahAbdullahSarahAbdullah
SarahAbdullahSarahAbdullahSarahAbdullah

Her besties will miss her a lot..:((

Semoga segala nya dipermudahkan Allah di Mesir nanti !
Se-ikhlas hati, I gonna Miss You <3
*jiwang karat derr*

BTW doakan hamba dapat ke Australia tahun depan ! 
*Hahah.Doa jangan tak doa.*

Peace yo !

~Kami Mendoakan Anda~


p/s : Mana adik2 yg nak tips2 study sampai boleh ke Mesir tu sila lah contact Akak ni. InsyaAllah akan berjaya lah macam Akak ni :p

Sunday, 25 September 2011

#1 - Ayat Pilihan

Assalamualaikum and salam persaudaraan to all viewers and readers.

I'm gonna start with yet a new series of post entitled " Ayat Pilihan". I'll write either once a day or once a week or else once a month. Depends on how much time I have.

Aside from that, this is hamba's first Ayat Pilihan 

|
|
|
|
|
|
|

Dengan nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang 


Wallahualam..:)

Peace yo !


#1 - Laugh Out Loud !

Salam readers and viewers sekalian :)

Why men always believe that
women are problems for them !
*fewmenthoughtthatway*

< This shows you why >

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

Hahah.
*harap2takdayangterasahati*

Gurauan semata-mata.
And let's us laugh out loud !
peace yo :)

Wednesday, 21 September 2011

pembaca blog paling lama

Salam.
Sebelum tidur ini hamba teringin nak berkongsi satu artikel yg hamba dapat dala suratkhabar TheSun semalam.

Jom baca !

Top 10 global-niaga untuk kategori penggunaan blog bulan Jun 2011 according to comScore. ( sumber : AFP-Relaxnews )
  1. Jepun ( 62.6 minit)
  2. Korea Selatan ( 49.6 minit )
  3. Poland ( 47.7 minit)
  4. Indonesia ( 33.1 minit )
  5. Brazil ( 32.5 minit)
  6. Vietnam ( 30.3 minit )
  7. Sweden ( 29.2 minit )
  8. MALAYSIA ( 26.6 MINIT )
  9. Portugal (24.8 minit )
  10. Taiwan (24.1 minit) 
*purata tempoh bacaan bagi setiap pembaca blog :))


Hahah. Jauh pulak Malaysia dekat no.8 ye. Cuba kita bayangkan lah kalau kita duduk depan laptop lepas tu baca blog sampai 60 minit aka 1 jam ? Boleh buat ? Tapi itu lah realiti dekat Jepun. Banyak pulak masa diorang nak membaca blog sampai 1 jam. Kalau hamba pun jenuh nak baca. Nak2 yang semua penuh dengan tulisan. Dah macam buku teks :)) Hahah. 

Apa-apa pun kira berbaloilah 26.6 minit korang tu nak tempatkan kita no. 8 worldwide ! Bangga sebagai anak Malaysia *patriotik* ! Heheh :)  


p/s : Kalah lagi Malaysia dengan Jepun dalam list ni ye ! Hahahah. Btw go Harimau Malaya :)))

berapa nilai hamba ?

tengah blogwalking tadi ternampak lah ada orang cerita pasal value of their blog :))

so,hamba teringin lah nak check value blog hamba yg daif ini. suprisingly !
cer tengok ni





jeles dengan kawan hamba punya blog !

nak singgah blog ini klik [di sini] 
Btw , hamba rasa it's a huge accomplishment for a new blogger macam hamba ni :))
*bangga diri*

Peace yo !


Tuesday, 20 September 2011

mentaliti kita ~

Bezakan kedua-dua kisah ini :

KISAH 1 :

Seorang lelaki berkumis berjalan pulang dari sebuah pub dalam keadaan mabuk. Dalam perjalanan pulang dia berasa begitu haus dan ingin mencari air. Lalu di sebuah masjid, dia ternampak water-filter di dalam sebuah masjid. Dia berjalan terhuyung-hayang ke arah masjid. Ketika dia nak menapak ke dalam masjid, kaki nya tersadung dan terjatuh. Kepala nya terhentak dan meninggal dunia di tempat kejadian.

Keesokannya, pak siak jumpa mayat lelaki kumis ini  dan berkata , 
" Bagus nya budak ni. Dah berubah rupanya. Tengoklah dia meninggal dekat masjid :D "

KISAH 2 :

Pak Imam Surau A sedang duduk membersihkan tangga surau. Kelihatan di luar dua orang mat rempit sedang bergaduh. Beserta niat yg murni, pak Imam pun pergilah meleraikan keadaan. Sampai saja di tempat pergaduhan, sebilah pisau tertusuk di perut beliau dan tamatlah nyawa nya di situ.

Orang awam yg terjumpa mayat, " Apalah Tok Imam pun join Mat Rempit :p "

Hahah. Renungkan dan amalkan :)))

~salam~

Thursday, 15 September 2011

Hamba ada darah keturunan Cina :)

Post nak menunjukkan kebanggaan diri hamba ini :))
Hahahahah ~

Saja hamba nak cerita satu benda yg selalu makcik2 ini persoalkan dekat hamba..:p
Masa masuk lift ada seorang makcik tengah pegang penyapu kat dalam.
tiba-tiba aku ditegur !

"Adik Cina ke ?"
"Eh ! Tak makcik. Saya Melayu."
"Tak percaya lah. Muka Cina ni. Asal mana ? Johor ?"
"Haha. Asal Negeri Sembilan."
"Family ada keturunan Cina ke ?"
"Tak ada kot."
(sebelum makcik tu keluar lif)
"Bukan Cina ? Muka serupa."
"emmmmm :) "

Tersengih-sengih lah hamba all the way jalan kaki balik student house :))

Starting from now on ! Hamba officially from mixed malay+chinese family ! 
Jyeahh !


*janganrisauinikisahbenartaktipupunya :)




Wednesday, 14 September 2011

suprised !

Sorry hamba lama tak update my Blog ni :))
Baru ada masa nak menulis + mood..huhuhuh

for this post, hamba wanna talk about one thing that really2 suprised me. actually perkara ni hamba baru tau masa Eid celebration hari tu.

it's related to my father ! OMG ! i cant accept this thing for sure :((

my father got cancer ! subhanallah :'(

kanser usus ! after two month baru hamba tau, sebab hamba dah lama tak jumpa my father cause kami tak tinggal serumah..

starting for now on, my father have to attend the kimoterapi (taktauejaan) session once a week.he also wearing the sack (bag tuk isi najis dekat perut ) !

and for sure, money made it more hard ! mendengar khabar my father terpaksa sold his car sebab tak ada duit nak pay for all those treatment :(( and he can't work too hard now !

so, di kesempatan ini hamba mengharap pembaca hamba mendoakan kemudahan tuk ayah hamba :)


Ya Allah, kau perkuatkanlah Encik Shuaeb Zainuddin bagi menghadapi semua ujian-Mu ini. semoga beliau diberi kesembuhan di atas kekuatannya melawan penyakit ini :))

aminnnn ~

Saturday, 10 September 2011

mengamuk !

Macam-macam lah cara yg akan di buat bila someone tu depressed!! 
macam kawan hamba nan sorang ini :p

video


Sabar itu sebahagian daripada iman :))
Masa ini ada riots kecil-kecilan di sekolah hamba :p

 
p/s : pelakon lagak ngeri ini telah dilatih. jadi don't try this at your school :)