Wednesday, 28 December 2011

Sebarkan Sayang


Assalamualaikum w.b.t and selamat sejahtera guys.

With all the motivations and supports for my fella , Ms. Syida Roslan, hamba keep updating my blog. *prihatin jugak kawan hamba nan seorang ni.hahahah* By the way, do pay a visit to her blog , SiPemalasLagenda.:) *blog dia sumpah best.biasalah hasil penulisan budak TKC.menganjing kejap.hahahah*


Let's get back to business. 

Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda : "Tidaklah kalian masuk syurga hingga kalian beriman. Dan tidaklah kalian beriman hingga saling menyayangi antara satu sama lain. Mahukah kalian aku tunjukkan suatu amalan yang jika kalian kerjakan nescaya akan saling menyayangi antara satu sama lain? Sebarkanlah salam sebanyak-banyaknya di antara kalian" - Hadis Riwayat Muslim.

Ok. Benda simple and easy. Ayuh ramai2 sebar kata2 salaam, ASSALAMUALAIKUM especially among Muslims. Tak susah pun sebenarnya. Setakat bagi salam, tak sampai 10 saat pun bro ! Hahah. Hukum memberi salaam is Sunat, but menjawab ucapan salaam itu Wajib. Tak payah nak malas sangat jawab salaam tu. Menyombong nombor satu kalau orang bagi salaam.

Tak ke aman dunia kalau kita saling sayang - menyayangi ? Memang, there's no doubt yang ada certain orang yang sebarkan salaam, but yang tak molek nya, diorang just sampaikan salaam kepada org yang diorang kenal je. Lek bro, tak kena tembak pun kalau kita bagi salaam dekat makcik cleaner tepi jalan tu. Kan ? Tak payah nak berat mulut sangat nak ucap salaam and jawab salaam. *macam dalam mulut ada emas lah pulak.hahah*

"Lek lu bro, jawab salam dulu !"

Hamba minta diri dulu lah. Hahah. Eloklah entry ni short and simple. Dah tak terfikir apa nak ditulis. Hanya untuk memenuhi kerinduan my fella , Syida Roslan yang dah tegur2 pasal my blog yg tak ber-update. 

In brief, sama2 lah kita sebarkan ucapan salaam. Mudah lagi bermanfaat ! Kalau nak tegur orang tu muka comel lah sikit, yg nak ditegur pun sama, tak payah nak ketat sangat muka tu. :D

Kbai. Peace Yo !!

~  i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i!i  ~

Selamat menyambut musih Buah-Buahan. By the way, ini durian. Hahah.
Janganlah menjadi SAHABAT seperti GUNTING, walaupun jalannya lurus tapi ia memisahkan apa yang telah bersatu.
Jadilah SAHABAT seperti JARUM dan BENANG, meskipun tertusuk dan menyakitkan tapi ia menyatukan apa yang telah terpisah.

cc. Ms. Nur Syahida Roslan. *tak pandai aku nak eja nama kau*
#entry ini SPECIAL untuk kau walaupun takde kena mengena.cukuplah aku mention nama kau TIGA kali. hahah

2 comments: