Tuesday, 8 November 2011

apa ada pada KAYA


Assalamualaikum w.b.t and salam sejahtera semua nya. 

Quite a long time since my last update. Hahah. Sedikit sibuk dan ditambah dengan kekeringan idea. :)

Masih belum terlambat rasa nya hamba nak ucapkan Happy Eid Mubarak , Salam Aidiladha , Selamat Hari Raya Qurban etc. 
*berapa ekor yg tumbang ? hahah*

Dari Anas r.a berkata : Rasulullah s.a.w bersabda : Kalau anak Adam ( manusia ) telah mempunyai harta sepenuh dua lembah, nescaya dia masih mencari lembah ketiga. Tiada yang memenuhi perut anak Adam selain tanah. Allah menerima taubat sesiapa yang bertaubat - Hadis Riwayat Muslim

Pertaining the Hadith above, it illustrate how greed a man can be. And it's true than every single of us always to earn more than what we already get.

Listen to the audio of this video :)


To be frank hamba baru jumpa this video. Lagipun hamba tak pernah layan XFreshfm ni. Asyik FlyFM je. *hahah. hamba bakal orang putih* So, hamba agak menyampah dengan this kind of girl. Adakah anda cukup lawa macam Neelofa nak lelaki kaya2 ? *harap2 tak. hahah* Tak bersyukur betul. Kasihan si Samad ( nama sebenar kot ) . Penat2 beli lori , last2 kena reject. Apa tak 'classy' ke ronda BB naik lori ? Hahah. Kalau lah lelaki yg dia suka sekarang tu dah bankrupt confirm2 dia akan cari lain. :D

Just an example untuk orang yg pentingkan harta dari benda lain.
Sesungguhnya harta itu tidak akan kekal. Syukuri lah apa yang anda miliki sebelum Allah tarik segala-galanya dari anda.

Dari Anas bin Malik r.a : Rasulullah s.a.w bersabda : Orang yang meninggal dunia diiringi ( ke kubur ) dengan tiga ( perkara ). Kemudian yang dua kembali dan yang tinggal bersamanya satu, diiringi keluarganya, hartanya dan amalannya, lalu keluarganya dan hartanya pulang kembali dan yang tinggal bersamanya, amalannya - Hadis Riwayat Muslim

In ill-mannered way nak terangkan hadis ini : Harta tak bawak masuk kubur pun ! Hahah.

Sesungguhnya kaya itu bukanlah kaya harta semata-mata. Apa yang dipandang di mata orang adalah kaya hati. Baik budi nya. Cantik amalan nya. Rendah diri nya.

Dari Abu Hurairah r.a berkata : Rasulullah s.a.w bersabda : Kaya itu bukan kerana banyak harta melainkan kaya ( yang sebenarnya ) ialah kaya hati ( cukup yang ada ) - Hadis Riwayat Muslim
 p/s : Untuk Wanita :)

“Jika seorang lelaki datang untuk meminang anak perempuan kamu  dan kamu redha (berpuas hati) tentang agama dan akhlaknya, maka nikahkanlah dia (dengan anak perempuan kamu).  Jika hal itu tidak kamu lakukan, akan  berlakulah fitnah di muka bumi dan kerosakan yang besar”

p/s : Untuk Lelaki :)


“Dikahwini wanita itu (untuk dijadikan isteri) kerana empat perkara iaitu harta kekayaannya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya.  Maka utamakanlah (dalam pemilihanmu itu) wanita yang kuat  beragama, nescaya sejahtera hidupmu” 
Betulkah kata nya orang berduit lagi tinggi saham nya ?

Apa-apa pun duit tak mampu beli cinta. *ececeh. DOKTOR CINTA ! hahah*

Few last words, duit mampu menjamin kehidupan selesa tapi tak mampu menjamin pengakhiran yang selamat. Rezeki itu kurniaan Allah, jadi banyak kan usaha dan doa kepada Allah :)

P-E-A-C-E Y-O !


4 comments:

  1. kau roman ea..
    ingatkan sapo la..
    (siap nak logo stj kek topi tu?)
    haha..

    ReplyDelete
  2. hahahahahah.
    sayang sekolah lah agak eh !

    :D

    ReplyDelete