Friday, 19 August 2011

HARUS lah !

This post hamba dedikasi kan special for the girls ! Hahah.

! PERIGI cari TIMBA !


Heheh. Apa pendapat anda2 reader sekalian? Hamba tau masing2 ada pendapat tersendiri, so hamba just wanna speak out my opinion on this ! Tiada salah nya hamba rasa if mana2 perempuan yg mengejar lelaki. Sebab dalam agama tiada dalil yg melarang tapi itulah adat yg memandang perkara ini sebagai sesuatu yg out of the mind :)

Reasons :p

FIRST... 
Memandangkan sekarang perempuan2 sudah bekerjaya so, it's OK for them untuk demand for their own best! Ada yg jadi CEO, ada yg buka firm sendiri... 
So at the mean time, boys yg pangkat sedikit rendah tu akan takut nak approach. 
Jadi, tugas perempuan lah nak approach sebab lelaki sekarang dah pemalu :)



SECOND...
Contoh yg terbaik hamba dapat bagi. Siti Khadijah. Isteri Rasulullah s.a.w. 
Diceritakan bahawa Khadijah telah tertarik dengan Baginda dan Khadijah berhasrat untuk menyatakan perasaan nya itu. 
Untuk merealisasikan keinginan nya  itu, Khadijah telah menghantar beberapa orang wakil untuk propose Baginda. 
Alhamdulillah mereka bertemu jodoh.

THIRD...
It's more about effort ! Hahah. Cuba bayangkan kalau seorang anak dara yg sudah berumur 35 tahun masih belum berkahwin. Alasannya, tiada lelaki yg propose dia. 
Kalau dah siang malam terperap dalam bilik. Tak keluar rumah.
Tak bergaul dengan komuniti.  Tak tunjuk muka dekat abang2 macam mana diorg nak kenal. 
So mana jodoh itu nak datang. 
Semata-mata sebab terlalu takut dipanggil perigi yg mencari timba :))

Tapi itulah... Anda perempuan2 sekalian, dalam usaha mencari jodoh, jangan lupa akan batas pergaulan dan akhlak sebagai seorang perempuan.

Daripada beberapa info yg hamba dapat hukum perempuan itu mencari jodoh nya sendiri adalah HARUS !

p/s : maaf kalau ada pandangan hamba yg menyakitkan. And ini hanya pandangan peribadi dari hamba berdasarkan beberapa perbincangan yg hamba sempat join and tonton. 
PEACE :)
-entry panjang-

No comments:

Post a Comment