Friday, 29 July 2011

kenangan RAMADHAN~

Seronok nya. Lagi 3 hari umat Islam akn mnyambut satu bulan yg dipenuhi dengan keberkatan. Dgn berbagai-bagai ganjaran yg dijanjikan, mesti sesuatu yg seronok bakal berlaku. Sama seperti tahun-tahun sebelum ini. InsyaAllah~

Tahun ini will be slightly different from the past 5 years. Where I used to fast in Gentam with all my GIGSX crony. Unforgettable memories beb!



The first time hamba berpuasa sendiri without family was in 2006. Mula-mula agak susah jugak. Biasa lah. Selalu nya kalau kat rumah. Balik sekolah akan terus tidur and bila bangun terus dengar azan Maghrib. Bangun sahur pun mak yang kejut. Hahah. 

Tapi bila dah solo terpaksa buat semua sendiri. The most hardest thing is bangun sahur! Gila2 punya susah rasanya. Biasa nya first day puasa memang ramai akan sahur. And then jumlah kehadiran srudents nak bersahur akan makin berkurang and berkurang. Sebelum satu peningkatan mendadak on the last day of fasting. That day usually students tak tidur sebab pagi kitorang akan balik kampung. Kind of excited lah.

Di sini lah hamba and crony duk makan time buka puasa.
Walaupun panassss!
Buka puasa. Salah satu nikmat terbesar masa berpuasa. Memang susah hamba nak gambarkan kemeriahan masa berbuka puasa ni. Nak2 bila ramai2 duduk satu table. Sumpah syok habis!! Saat2 nak tunggu azan dalam DM. Tambah DM tu panas. Makin berapi lah tunggu azan nak bekumandang. Bak kata orang penantian satu penyeksaan. Hahahah.

To be frank. Masa dekat STJ lah pertama kalinya hamba makan buah kurma!  Hahaha~
Bila duduk asrama ini keghairahan utama bila buka puasa is the food!! Takkan lah setiap masa nak buka dengan makanan DM. Confirm hambar. So pihak school sungguh baik hati gives peluang students keluar pergi Bazaar Pilah. And bila dapat peluang nak pergi tu. Memang macam-macam nak diborong. Sampai tak menang tangan nak bawak. 

Thanks kepada my dearest friend, Hardy sebab kenalkan hamba dengan  benda ini.
Siapa2 belum try kena try~
Solat terawih. Best sebab dapat jemaah ramai-ramai. Nak2 bila bilal buat seruan nak dirikan sembahyang. Macam ada energy lah. From hamba F1 sampai F4, hamba and my schoolmate terpkase solat bawah khemah sebab STJ masa tu belum lagi ada surau yang boleh fit masukkan semua boys and girls. Tapi itulah experience bila sembahyang atas badminton court.

 Hamba used to sembahyang terawih dekat sini laa.

But itu semua kini hanya tinggal kenangan. Kenangan Ramadhan yang takkan hamba lupakan. Apa2 pun, thanks sebab manjadi sebahagian daripada perjalanan hamba di dunia ni.
 
~Salam Ramadhan~
Banyakkan ibadah and for boys dont dare nak tinggalkan puasa!
Hahah.


No comments:

Post a Comment